Tabor 2017

Tabor 2017: slike

1. 7. 17
Žal na vsakem taboru pride dan odhoda. Vendar ker se je obetal lep dan, smo ga izkoristili še za hiter skok za Osojnico, s katere se odpre fenomenalen pogled na Blejsko jezero in otok. Po pohodu pa seveda zaslužen sladoled in hlajenje nog v jezeru. Po kasnejšem krajšem sprehodu ob jezeru, smo ponovno vstopili na avtobus, ki nas je varno popeljal nazaj proti domu.
Otroci so se od nas vodnikov poslovili z lepimi in veselimi spomini na preživet skupen teden. Po njihovih besedah je bil tole najboljši tabor do sedaj, seveda pa se bomo vodniki še naprej trudili z izboljšavami. Letos smo jih kljub kislemu vremenu popeljali na štiri prečudovite izlete (Planina Zajamniki, Viševnik, Planina Konjščica in Uskovnica, Blejska Koča in brezpotja nad Pokljuko), se zabavali z orientacijskim tekmovanjem in kvizom, igrali različne igre z žogo, risali in izdelovali umetnine iz gline, plezali, se učili o nevarnostih v gorah in prvi pomoči, ter seveda izgubili v vlečenju vrvi proti mladim nadobudnežem.
Upam da se vidimo tudi prihodnje leto!

30. 6. 17
Končno spet dan brez dežja (drugi v tem tednu). Seveda smo ga izkoristili za dooolg pohod. Da bi pokazali znanje orientacije, so otroci del poti vodili vodnike. Prvi daljši postanek smo imeli na Blejski koči, kjer smo jedli palačinke. Od tod pa na Mrežce in potem po grebenu do Debelega vrha, kjer smo zavili na “pustolovsko pot brez markacij”. Prehodili smo – ne boste verjeli – več kot 18 kilometrov. Pa še zmeraj imamo dovolj moči za igre z žogo. Sploh pa nocoj tako nimamo namena spati! Se vidimo jutri!

29. 6. 17
Danes Ela praznuje! Že navsezgodaj smo ji čestitali in ji zapeli. Današnje dejavnosti smo prilagodili deževnemu vremenu. Vodniki so pripravili kviz. Tri skupine so se pomerile v znanju orientacije, vezanja vozlov, poznavanja gora, rastlin in živali. Sploh ni bilo lahko! Veste vi, koliko je nadmorska višina Viševnika? Kje izvira reka Sava? Koliko članov ima Planinsko društvo Maribor Matica? Igrali smo tudi med dvema ognjema. Popoldan smo se učili manever reševanja, če se bomo kdaj med plezanjem znašli v težavah. Med tem, ko smo nekateri čakali v vrsti za plezanje, smo se pomerili v polaganju rok, kjer so dekleta več kot kljubovala fantom. Najbolj ustvarjalni pa smo bili zvečer. Iz gline smo oblikovali pokljuške pošasti, zgradili pa smo tudi kočo na Uskovnici. In višek dneva… Torta!!!

28. 6. 17
Navkljub slabi vremenski napovedi jutranja telovadba ni odpadla, odpadel pa je izlet. Namesto slednjega smo izvedli delavnice orientacije, nevarnosti v gorah in prve pomoči. Pri orientaciji smo se naučili uporabo karte in kompasa, ter kako se orientirati v naravi tudi brez modernih pripomočkov. V obdobjih brez dežja smo organizirali “igre brez meja”. Razdelili smo se v štiri skupine in tekmovali v zanimivih igrah kot so štafeta, nošenje “jajca”, zvezanih nog naokrog, samokolnica in seveda vlečenje vrvi. Za finale je bilo izvedeno tradicionalno vlečenje vrvi med petimi vodniki in dvajsetimi otroci. Zmagovalca seveda poznate … otroci. Tekom dneva so nastale tudi lepe risbe ”pokljuških zmajev” in drugih domačih živali.

27. 6. 17
Po včerajšnjem napornem izletu smo si danes privoščili bolj lagodni, gurmansko obarvan sprehod po pokljuških planinah. Cesta na planino Konjščica je peljala med gozdnimi jagodami. Naučili smo se, da nam pravo pot pokaže tudi možic. Nekoliko smo ga povišali. Na planini Konjščica smo se sladkali s sirovimi štruklji z medom. Na Uskovnico smo pribežali pred dežjem. Tu so nam postregli z makaroni in sladoledom. V bližnji sirarni smo si ogledali pridelavo sira, ki smo ga tudi poskusili. Zelo nam je teknil!

Ali veste, da za kilogramski kolač sira potrebuješ 12 litrov mleka?

26. 6. 17
Današnji dan je bil poln doživetij. Zaradi lepe vremenske napovedi smo se odločili, da osvojimo naš prvi dvatisočak na tem taboru, in sicer Viševnik 2050 m. Pot nas je sprva vodila strmo navkreber na Viševnik, nato pa je sledil adrenalinski del poti ob jeklenicah. Predhodno so se otroci opremili z varnostno vrvico in vponko. Del poti ob jeklenicah je bil vrhunec današnjega dne, saj so otroci neizmerno uživali. Nato smo pot nadaljevali proti Studorskemu prevalu in počasi nazaj na Rudno polje. Čeprav utrujeni, so otroci neizmerno uživali na pohodu. Pili smo naravno vodo iz gorskega izvira, videli rožo Planika, jedli zlata jabolka (ena celo odletela proti Krmi) ter uživali v prelepih pogledih na Triglav in preostale Julijske dvatisočake. Na Studorskem prevalu so bili vsi otroci, ki še niso osvojili dvatisočaka, tudi planinsko krščeni z vrvjo.

25. 6. 17
V vojašnici ni wifi-ja, zato je naše javljanje omejeno. Danes se nismo prestrašili slabe vremenske napovedi in smo odšli do planine Zajamnik. Tam nas je ujela nevihta. Vedrili smo v pastirski koči. Med bliskom in gromom smo pojedli sendviče. Dež je pojenjal in lahko smo se vrnili. Mokra oblačila smo obesili v sušilnico in odšli na športno igrišče. Fantje so igrali nogomet, punce pa na tribunah risale in pele. Sedaj spet lije. Čakajo nas aktivnosti v učilnici. Lepo vas pozdravljamo!

24. 6. 17
Danes smo se spoznavali, risali markacije, naučili smo se narediti improvizirano varovanje za hojo ob jeklenici, ki ga bomo uporabili na jutrišnjem izletu na Viševnik.

Udeleženci so varno prispeli na cilj in že uživajo.