O društvu

Pomembni dogodki iz zgodovine društva:
6. 6. 1919 je bila ustanovljena Mariborska podružnica SPD (danes Maribor Matica).

Prvi načelnik (predsednik) je postal dr. Ljudevit Brence.

Med najpomembnejše dogodke v kronologiji društva vsekakor sodi prizadevanje člana PD Maribor Matica Ivana Šumljaka za vzpostavitev Slovenske planinske poti (SPP). Ideja o krožni poti sega v leto 1950. Na njegov predlog je Markacijska komisija v Ljubljani določila potek poti od Maribora do Ankarana. Kasneje, 1963. leta je dal Ivan Šumljak na skupščini PZS še pobudo za Razširjeno pot.

Članstvo v društvu:
Danes je PD Maribor Matica ena izmed večjih planinskih društev v Sloveniji. PD Maribor Matica posveča posebno pozornost vzgoji najmlajših planincev. Trenutno na devetih mariborskih osnovnih šolah delujejo planinske skupine, dobra tretjina članov pa je mlajših od 18 let.

Organizacija in delovanje društva:
Dejavnosti društva so organizirane v okviru različnih odsekov: Vodniškega odseka, Mladinskega odseka, Odseka markacistov, Turno-kolesarskega odseka in Odseka za varstvo narave.

Markacisti vzdržujejo Pot čez Kozjak in Svečinsko planinsko pot.

Posebno skrb zahteva vzdrževanje dveh planinskih postojank, Mariborske koče na Pohorju ter Koče na Žavcarjevem vrhu. Koči sta lesene konstrukcije, zgrajeni v petdesetih in šestdesetih letih in samo s stalno skrbjo Gospodarskega odseka in najemnikov kljubujeta času.

Ves čas svojega delovanja je društvo aktivno tudi na kulturnem področju. Dolga leta je izdajalo mesečnik Planine ob meji in Markacija, prirejalo planinske plese, organiziralo zanimiva predavanja in fotografske razstave.

Pisarna društva nudi ljubiteljem gora številne informacije, nakup planinske literature in izposojo opreme.

Za dodatne informacije in dogovor o včlanitvi v naše društvo smo redno dosegljivi na telefonski številki 051 338 523 in preko e-pošte: pdmbmatica@gmail.com

Naslov društva:
PD Maribor Matica
Jurčičeva 8
2000 Maribor

Predsednik društva:
Jure Fišer
Telefonska številka: 041 339 994
E-pošta: jure.fiser@surovina.com

Uradne ure društva:
ponedeljek, sreda: od 15:00 do 18:00
petek: od 10:00 do 12:00
torek, četrtek: zaprto

Ostali podatki o društvu:
Matična številka: 5138884000
Davčna številka: 57438455
TRR: SI56-0417-3000-0724-590

Scroll to Top